Maak van je huis weer een thuis!

Gepubliceerd op 18 oktober 2024 om 14:55

Ontdek hoe je met de juiste kunst je interieur omtovert tot een warm en persoonlijk thuis.

Terwijl ik deze blog schrijf, ligt er naast mij een kleurenwaaier van Farrow and Ball muurverf en ik twijfel of ik de hele woonkamer ga schilderen en behangen.

 

Het is oktober, en ik denk dat ik niet de enige ben bij wie in deze maand de kriebels beginnen te komen om het huis weer gezellig te maken. De zomer is nu echt voorbij, we trekken naar binnen en willen ons nest opnieuw inrichten voor de koudere maanden. Het is niet voor niets dat oktober is uitgeroepen tot de woonmaand: het moment om je huis weer een warm en sfeervol thuis te maken.

 

Natuurlijk kun je de verfroller pakken en je hele huis opnieuw decoreren, maar wist je dat je met kunst precies hetzelfde effect kunt bereiken? Kunst die jou aanspreekt, die jouw persoonlijkheid weerspiegelt, kan je ruimte compleet transformeren zonder dat je grote veranderingen hoeft door te voeren.

 

Ik wil je graag een paar tips geven over hoe je nieuw leven in je interieur kunt blazen met een nieuw kunstwerk, of hoe je je bestaande kunstcollectie weer in een ander daglicht kunt zetten.

 

QUEENY | 80x100cm | olieverf op linnen

1. Breng kleur en warmte in huis, met kunst.

 

Je hoeft geen muren te schilderen om je interieur een nieuwe kleurboost te geven. Kunstwerken kunnen subtiele kleuren en accenten aan een ruimte toevoegen die naadloos opgaan in je bestaande inrichting. Neem bijvoorbeeld mijn schilderij "KIKI", waarin  diepe roodtinten de boventoon voeren. Of "DAVY" waar blauw de hoofdkleur is. Dit soort kleuren kun je eenvoudig laten terugkomen in je interieur door kleine accessoires, zoals kussens, kaarsen of een vaas, in dezelfde tinten te kiezen. Het kunstwerk wordt zo een natuurlijk onderdeel van de ruimte en brengt balans en warmte.

KIKI | 120x90cm | olieverf op linnen

DAVY | 120x90cm | olieverf op linnen

2. Het perfecte plekje voor je kunst

 

Een kunstwerk kan het verschil maken in de uitstraling van een ruimte, maar dan moet het wel op de juiste hoogte hangen. Een veelgemaakte fout is om schilderijen te hoog te hangen. Het midden van het kunstwerk moet op ooghoogte zijn, wat meestal tussen de 145 en 160 cm vanaf de vloer betekent. Als je kunst boven een meubelstuk hangt, zoals boven een bank of een dressoir, zorg er dan voor dat er niet te veel lege ruimte tussen het meubel en het kunstwerk zit. Het kunstwerk moet de ruimte visueel verbinden, zodat het één geheel wordt met de rest van het interieur.

 

Stel je voor dat je mijn schilderij "FLORIS" boven je bank hangt. Dit schilderij, met de zachte lijnen  en aardse tinten van oker en grijs, brengt rust en sereniteit in een ruimte. Door het op de juiste hoogte te hangen en te combineren met enkele kussens of een plaid in bijpassende tinten, ontstaat er direct een harmonieuze uitstraling.

FLORIS | 160x80cm | olieverf op linnen

3. Speel met verlichting

 

Een kunstwerk leeft van licht. Zorg ervoor dat je kunstwerk goed verlicht is, maar vermijd te felle spots die het werk kunnen overbelichten. Kies liever voor zachte, indirecte verlichting die de kleuren en details van het schilderij accentueert. De juiste belichting kan de sfeer van het kunstwerk versterken en daarmee ook de sfeer van de kamer.

DIVO| 180x80cm | olieverf op linnen

4. Kies het juiste formaat

 

Het formaat van een kunstwerk is cruciaal voor de uitstraling van je ruimte. Een te klein werk op een grote, lege muur kan verloren gaan, terwijl een te groot werk in een kleine kamer overweldigend kan zijn. Neem bijvoorbeeld mijn schilderij "MAX", een groot werk dat perfect past bij  een ruime eettafel of in een woonkamer met een hoog plafond. Dit schilderij trekt direct de aandacht en fungeert als het centrale punt van de ruimte.

 

In kleinere kamers of gangen kun je juist kiezen voor een serie van kleinere werken, zoals mijn reeks "Boomklevers". Deze werken kunnen samen een subtiel, maar stijlvol statement maken zonder de ruimte te domineren.

BOOMKLEVERS | 20x20cm | olieverf op paneel

MAX | 150x120cm | olieverf op linnen

5. Verfris je kunstcollectie door te wisselen van ruimte

Soms ben je op een gegeven moment wat ‘uitgekeken’ op een schilderij, terwijl het eigenlijk nog steeds een prachtig werk is. In plaats van nieuwe kunst aan te schaffen, kun je proberen je bestaande kunstcollectie eens te verplaatsen. Hang een werk dat altijd in de woonkamer heeft gehangen eens in de slaapkamer, of verplaats een schilderij van de gang naar je thuiskantoor. Door kunstwerken in andere ruimtes op te hangen, zie je ze in een compleet nieuw licht.

Als je mijn schilderij "CHARLIE" – De luipaard met zijn prachtige ogen – jarenlang in de woonkamer zou hebben  gehad, kan het ineens weer helemaal nieuw aanvoelen als je het in de slaapkamer ophangt. Je zult verrast zijn hoe verfrissend het kan werken om kunstwerken op een andere plek te zien.

CHARLIE | 90x90cm | olieverf op linnen

CHARLIE | 90x90cm | olieverf op linnen

Kunst als ziel van je interieur

Met kunst kun je een kamer meer dan alleen decoreren: je kunt een ruimte een ziel geven. De kunstwerken die ik maak, zijn bedoeld om meer te doen dan alleen mooi te zijn aan de muur. Ze zijn ontworpen om een gevoel van rust, warmte of juist energie over te brengen, afhankelijk van wat je huis op dat moment nodig heeft. Door kunst bewust te integreren in je interieur creëer je niet alleen een stijlvol geheel, maar ook een thuis dat echt als jóu aanvoelt.

Dus, als je zin hebt om deze herfst je interieur een opfrisbeurt te geven, hoef je niet direct te beginnen met schilderen of herinrichten. Kijk eens naar de kracht van kunst en hoe een goed geplaatst, verlicht en gekozen kunstwerk je hele huis nieuw leven kan inblazen.

 

Wil je graag advies, welk van mijn schilderijen het beste in jou interieur past?  Of heb je een schilderij in gedachten, maar je twijfelt of het past? Stuur dan een foto van jou interieur en ik laat, zoals op de foto's hier,  zien hoe jou favoriete kunstwerk in jou interieur zou passen.

 

Neem ook  een kijkje in de GALERIE-SHOP naar alle kunstwerken die op dit moment beschikbaar zijn om van jou huis weer een thuis te maken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.